Tips

Registreren

Op http://www.kreidlerdatabase.nl/web/formulieren/registreren kun je geheel kostenloos je Kreidler laten registreren.

Je krijgt van Maloud een mooie uitdraai in kleur, dit vergemakkelijkt ook de keuring bij het RDW.

PS: Als je dit gedaan hebt laat dan ook even een berichtje achter in zijn gastenboek, dit word namelijk erg gewaardeerd!

 

Poedercoaten en/of spuiten

Wanneer je besluit om je frame te laten stralen/logen en poedercoaten/spuiten, zorg er dan voor dat alle schroefdraden en tapgaten en swingasgat zijn afgedicht met doppen en/of oude bouten. Hiermee voorkom je dat je alle tapgaten en schroefdraden moet schoonmaken alvorens te beginnen aan de montage en wederopbouw van je Kreidler. Zorg er ook voor dat de binnen zijde van je frame stof en zand vrij is, anders kan dit voor storingen zorgen in je carburateur!!!De binnenzijde van het frame kan je ook behandelen met tectyl.

Injectiespuit.

Voor het vullen van bv voorvorkolie kan je gebruik maken van een injectiespuit die verkrijgbaar is bij een apotheek, kost ongeveer 2/3 euro.

Ook voor het ontluchten van je remtang is deze injectiespuit erg handig. Je monteert namelijk een slangetje op de kop van de injectiespuit en de ontluchtingsnippel van je remtang. Je vult de spuit met remvloeistof en pompt het via de ontluchtingsnippel naar het remreservoir. Een paar keer de spuit op en neerhalen totdat je geen luchtbellen meer ziet in het oliereservoir en het geheel is ontlucht en gevuld. Vergeet NIET de dop een slag vast te zetten op het remreservoir, anders zit de remolie tegen het plafond!!!

Bing carburateurs

Wanneer je een gebruikte Bing carburateur koopt reinig deze in een utrasoonreiniger, vaak is het zo dat vuil vast zit gekoekt in de caburateur en met wasbenzine of remmenreiniger er niet vanaf gaat.

Kijk ook gelijk even naar de sproeierbezetting of dat deze klopt met de afstelgegevens, die te vinden zijn op de volgende site: www.a-tillmanns.de

Let wel: iedere cilinder heeft zijn "eigen" carburateur nodig! kijk hiervoor op www.kreidlerdatabase.nl onder "techniek en dan cilinders".

Het scheelt je een hoop uitzoekwerk.😉

Lagers verwijderen

Om lagers uit hun passingen te krijgen:

Leg de nieuwe lagers een 20 tal minuten in het vriesvak van je koelkast.
Verwarm het deel waar de lagers in zitten tot max. 150 graden in de oven.
Tik voorzichtig de lagers uit hun passing met een kunstof hamer( het kan ook zijn dat ze er vanzelf uitvallen).
Nadat de oude lagers zijn verwijderd gelijk de passingen schoonmaken met een doek en de nieuwe lagers er gelijk weer in doen. Laat het geheel rustig afkoelen!!!

Sla NOOIT met een stalen hamer op je Kreidler onderdelen!!!!!

Banden

Soms gaat een nieuw aangekochte band moeilijk op de velg. Smeer aan de binnenkant van de band wat afwasmiddel of bandenvet. Je zult zien dat ze er dan gemakkelijk om heen gaan. Mocht dit niet helpen dan kun je ook naar de lokale fietsenmaker gaan.

 

Hieronder staat een tabel voor de index die op je band staat....

Kabelboom

Ik heb zelf een kabelboom gemaakt voor de Kreidler middels 5 mtr aanhangwagenkabel die wordt gestript. Het geheel volgens de beschikbare aansluitschema van; http://www.kreidler.nl/forum/viewtopic.php?t=10243 nagemaakt en gevat in doorzichtig aquariumslang. Dit heeft als voordeel dat het goedkoper en steviger is dan de kant en klare kabelbomen die te verkrijgen zijn.

Doorbranden verlichting.

Het doorbranden van de verlichting kan verschillende oorzaken hebben:

1) slechte massa.

2) kapot trillen van de lampen.

3) goedkope lampen.

Ik heb zelf een kabelboom gemaakt met een goede massadraad naar de koplamp en naar het achterlicht. Ook heb ik ervoor gezorgd dat de lampen trillingsvrij in de behuizing zit d.m.v. rubber. Mocht dit niet helpen dan kun je ook een spanningsregelaar er tussen plaatsen. Ook is het mogelijk om LED-lampen te plaatsen, deze zijn beter bestand tegen trillingen en branden niet door.

Doorgezakte middenbok

Na montage bleek dat ik een doorgezakte middenbok had, omdat ik alle framedelen had laten poedercoaten kon ik weinig anders meer als een 'nette' oplossing zoeken voor dit probleem.

Benodigdheden:

2x inbus M6 bouten

2x ring M6

2x nylockmoer M6

1x stukje aluminiumstrip (75x25x12)

 

Ik heb een stukje aluminium gekocht bij de metaalwinkel van 75x25x12mm. Hierin zijn 2 gaten geboort van 6.5mm en vervolgens verder geruimd zodat de kop van de inbusbout erin verzonken was. Het geheel heb ik netjes geschuurd en gepolijst. In de middenbok heb ik 2 gaatjes geboort (6.5mm) die overeen komen met de hartafstand van de gaatjes in het aluminium blokje.

Het aluminiumblokje met de 2 gaten
Aluminiumblokje gemonteerd.

Telleraandrijver en kabel

Het is tegenwoordig moeilijk om aan orginele onderdelen te komen voor je Kreidler. Loop je wat tegen het lijf dan vragen ze mogelijk ook gelijk de hoofdprijs ervoor. Maar niets is zo vervelend als dat je denkt een origineel onderdeel te hebben gekocht en dat na montage niet blijkt te werken. Denk bijvoorbeeld aan je tellerkabel. Meestal is de binnen kabel te kort/of te lang ten opzichte van je buitenkabel. Waardoor je teller niet werkt.

De oplossing is dat je de metalen huls weer "rond" maakt met een tang zodat deze van de buitenkabel afgaat. Vervolgens snij je een stukje van de zwarte kunstofbuitenmantel eraf en schuif je de metalen huls er een stukje verderop dan voorheen. Vervolgens knijp je de huls weer vast op de buitenkabel.

Dan kan het ook nog voorkomen dat de binnenkabel in het wormwiel van je telleraandrijver niet goed meedraaid. Dit komt omdat het vierkante gedeelte van de binnenkabel te smal is. Oplossing: pers een adereindhulsje in het gaatje van je wormwiel van je telleraandrijver.

Kettingwieltegenhouder

Als je na het monteren van een nieuwe ketting nog een stukje ketting over houd, gooi dit dan niet weg. Je kunt van het overgebleven stukje ketting een kettingwieltegenhouder maken. Neem hiervoor 2 carosserieringen en een moer en bout M4. Dit stukje gereedschap maakt het los/vast draaien van de kettingwielmoer een stuk gemakkelijker.

Polijsten

Voor het poetsen en polijsten van aluminiumdelen, denk hierbij aan Weimann velgen, carterdeksel, rvs moeren en bouten, rem en koppelingshandel, kun je de delen als volgt behandelen:

1: schuur met schuurpapier (korrel 160) het deel wat je wil polijsten.

2: schuur met steeds fijner schuurpapier (korrel 240, 600, 800, 1200) het deel wat je wil polijsten.

3: vervolgens ga je met een polijstmachine en Belgom (polijstpasta) het deel wat je wil polijsten aan de gang.

4: Het is een langdurig proces maar je kunt de delen laten glimmen alsof het chroom is.

Welke poetsmiddelen???

Voordat je de Kreidler gaat opbouwen is het een goed idee dat je alle nieuwgespoten onderdelen gaat behandelen met een wax/polish. Zeker omdat je nu overal makkelijk bij komt. Maar welk merk gebruik je daarvoor? Nou dat is niet zo 1,2,3 te beantwoorden. Iedereen heeft zijn eigen favoriete merk en samenstelling. Denk bijvoorbeeld aan PH-vrij, op siliconenbasis, nanotechnologie of kleurneutraal. Ook heb je verschillende prijsklasse varierend van een paar euro tot een paar tientjes. Zelf heb ik goede ervaringen met Turtle wax ice programma, deze is kleurneutraal en poetst goed en makkelijk uit.

http://www.turtlewaxwebshop.nl

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.11 | 07:42

Wauw wat een bijzondere tank is dat geworden. Echt een mooie special! Wat een werk omdat zo te krijgen. Zeer creatief. Perfect!!

...
19.04 | 13:20

Hoe kan ik een zijscherm zo mooi/goed aanpassen dat er een 28 mikuni achter past?mvrgr Arthur

...
23.03 | 12:28

Hallo Mark,
Ik wil dezelfde Kokusan ontsteking gaan bouwen op een vooroorlogse tweetakt (JLO).
Maakt de draairichting wat uit. ?

...
31.12 | 00:00

Kreidler RSR 60 cc membraan,Marco Focke 2019

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE